Barion Pixel [JÚLIUS] A vállalkozói létről és a tudatos időbeosztásról – Egységben Élni Online Kurzusok by Gálik Klára

[JÚLIUS] A vállalkozói létről és a tudatos időbeosztásról

életmód  magazin  

Kedves Barátom!

Az Egységben Élni Online Magazin minden hónap 15-én újabb számmal jelenik meg. Ez a magazin azért jött létre, hogy még több hasznos információt, segítséget nyújtsak Neked a tudatos, egészséges és boldog élet megteremtéséhez. Minden kiadás tartalmaz egy videós interjút vagy podcast-ot egy szakértővel, egy rövid írásbeli kérdezz-feleleket egy másik szakértővel az adott témában, egy blogszerű írást tőlem, illetve hasznos link-, cikk- és könyvajánlókat

Remélem hozzájárulunk ezzel is a szebb mindennapjaidhoz.

Szeretettel,
Klári

magazin  interjú 

Itt meghallgathatjátok interjúmat Dallos Zoltán- marketing szakértő és mentorral, vállalkozás témában. Hatékonynak lenni a mindennapokban, és a teendők szervezésében, nem nagy ördöngösség, mégis sokszor tornyosulnak fel a teendők egy – egy időszakban, és olyankor megoldást keresünk, hogy hogyan tudnánk csökkenteni a ránk nehezedő terhet, a sok tennivalót, és szeretnénk mielőbb a listánk végére érni és mindent kipipálni. Amikor túl sok feladatunk van és nem jól priorizálunk, akkor frusztráltak leszünk és túlterheltek kezdjük magunkat érezni.

magazin  cikk 

Az a személyes tapasztalatom, hogy amikor még egy cégnél dolgoztam, és minden nap be kellett járni dolgozni, akkor sokkal könnyebb volt a napomat rendben tartani. Aztán jön a vállalkozói lét, vagy valakinek a kötelező home-office, a járványhelyzet miatt. Ilyenkor teljesen természetesen sokkal nehezebb a napi rendszert megtartani. Már nem vagyunk időhöz kötve, nem kell beérni időre a munkahelyre, és otthon mindig találunk valamit, amit épp csinálhatunk, kezdve a főzéstől a takarításig, bármit. Megváltozik a munkahely és a magánélet közötti egyensúly, ilyenkor van szükség nagyfokú TUDATOSSÁGRA, hogy mindent, ami fontos és szükséges, el tudjuk intézni. Ha pedig még a gyerkőcök is otthon vannak, akkor még nehezebben mehet a koncentrálás. Ismerős a helyzet?

 

A home office vagy a vállalkozó lét sokak számára okoz problémát, mert nem sikerül olyan hatékonysági fokot elérni, hiszen több lehet a zavaró tényező, amit tudatosan ki kell iktatni. Ehhez szeretnék a mai nap tippeket adni, hogy hogyan tudod az otthoni munkát is akár még gördülékenyebbé tenni, hogy a maximumot tudd kihozni magadból, bármilyen környezetben is vagy!

 

10 dolog, amit a sikeres emberek csinálnak

Kövesd a példát és Légy TE is SIKERES!

 

Ebben a cikkben 10 olyan tippről lesz szó, amiből lehet már te is csinálsz néhányat, és ami segíthet, hogy rendben tartsd a környezeted és a gondolataid. 🙂 

Tipp NR. 1 Tartsd a dolgokat a helyükön, rendszerezz havonta!

Nincs annál, dühítőbb, hogy amikor leginkább szükségünk lenne egy fontos iratra, nem találjuk meg időben, és extra stresszt okozunk saját magunknak ezzel! Veled is előfordult már, hogy éppen rohanásban voltál egy megbeszélésre, és nem találtad az az egy fontos papírt amit magaddal kell vinned? Amikor már nem használsz valamit tedd vissza azonnal helyére! Sok időt és energiát lehet megtakarítani, ha azonnal elpakolunk magunk után. Ugyenez vonatkozik az online felületekre, érdemes időnként rászánni egy délutánt, és rendszerezni a felgyülemlett tartalmakat, hogy online vagy a telefonunkon is megtaláljuk azokat az  információkat amire épp szükségünk van!

 

Tipp NR.2 Találd meg azt a rendszert ami számodra működik, hogy ne légy a multitasking áldozata! 

Néhány jól bevált alkalmazást találsz itt arra, hogy felírj és tárolj információkat, hiszen az agyunk kapacitása véges, nem tudunk mindent emlékezetben tartani, ezért sokszor előfordul, hogy elfelejtünk fontos eseményeket, tennivalókat. Használhatsz post-it-okat, MIért jó a postit? vagy Google naptárt, Trellot , Evernote-ot, One note-ot, hogy organizáld a teendőket és projecteket akár a munkában is nagyon hasznosak lehetnek ezek az online applikációk. Válaszd azt, ami neked a leglogikusabb felépítésű és egyszerű a használata  a Home office-nál különösen!

 

Tipp NR.3  2 perces szabály!

A két perces szabály arról szól, hogy minden olyan tevékenység amit elvégezhető 2 perc alatt, azt ne halogasd későbbre, ne írd fel a teendő listára, inkább intézd el azonnal, ha nem vesz igénybe több mint 2 percet! Nálam ilyen a mosogatás! 🙂

 

Tipp NR.4 Címkézz, és címkézz! Azokat a tárgyakat, és dolgokat amiket nem használunk naponta, és tárolunk egy dobozban, vagy más alkalmatosságban érdemes felcímkézni, megjelölni valamilyen módon, hogy emlékezzünk rá, ha évekig nem keresünk valamit, akkor is megtaláljuk majd azonnal. A rendezés művészetéről Marie Condo könyvét ajánlom, jómagam is megcsináltam ezt a ‘’nagytakarítást’’ a múlt évben és csodálatos változásokat eredményezett ez a minimalista nézőpont és rendezési elv. A minimalizmusról érdekes videót nézhettek meg itt a youtube-on, Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus előadásában, akik már 2 millió olvasót tudhatnak magukénak, és szakértők a témában.

 

Tipp NR.5   Készíts heti terveket!

Tervezd meg előre a következő heti tevékenységeket, és oszd be az időd, úgy ahogy neked a legjobban megfelel! Blokkold azokat az idősávokat, azokkal a tevékenységekkel melyek számodra elengedhetetlenek, ahhoz, hogy jól érezd magad napi szinten. Például, ha a jóga óra egy kihagyhatatlan program Neked, akkor azt mindig előre jegyezd fel, és hasonlóan a többi számodra fontos tevékenységgel együtt írd fel a naptáradba előre, hogy arra az időpontra ne kerüljön más elfoglaltság. A fennmaradó szabad időt tudod, másra fordítani, és így biztosítod magadnak, hogy Te leszel mindig az első helyen! A további programok mellé, találkozók- telefon megbeszélések- értekezletek, mindig tegyél adj meg egy időkeretet, így látod majd összességében, hogy mennyire töltöd az időd hasznosan, illetve, mi az amit ki kell iktatni a jövőben vagy átértékelni, mert túl sok időt vesz igénybe.

 

Tipp NR.6 Zárd ki a közösségi médiát, és a zavaró tényezőket napközben!

Kapcsold ki a külvilág zaját, amikor dolgozol és fókuszálni szeretnél  a munkára vagy tanulásra! Fontos, hogy ne tudjon megzavarni semmilyen külső tényező, ezért amíg dolgozol kapcsolj ki minden olyan értesítést a telefonon, ami elvonhatja a figyelmed! Ha zavar a teljes csend, akkor állíts össze kedvenc zenéidből egy playlist-et, amit szívesen hallgatsz munka közben és inspirál, erre tökéletes a Spotify vagy hallgass a youtube-on olyan nyugtató zenéket ami segíthet a koncentrációban. Bossa nova cafe music, Relaxing background music, stb.

 

Tipp NR.7 Pomodoro technika

A pomodoro technika segít, hogy hatékonyabban végezzük munkánkat, vagy a tanulást. E szerint minden 25 percet aktívan foglalkozunk a munkákkal, majd 5 perces szüneteket iktatunk be és folytatjuk. Bővebben ITT olvashatsz a pomodoro technikáról!

 

Tipp NR.8 Tömbösített kommunikáció idő

Naponta észrevétlenül megy el sok idő azzal, hogy ránézünk az e-mailekre, a közösségi média üzenetre, vagy egyszerűen csak azonnal elérhetővé tesszük magunkat a nap minden órájában. Határozd meg azt a két időpontot, amikor az e-maileket megnézed egy reggeli és egy esti órában, így priorizálni tudod a valóban fontos teendőket. Tim Ferris 4 órás munkahét című könyve, tökéletesen elmagyarázza azokat a lépéseket, amivel megkönnyítheted magad számára a munkádat.

 

Tipp NR.9  Készíts sablon e-mail válaszokat!

Ha sok hasonló témájú e-mailt kapsz, készíts előre válasz sablonokat. Ha nem vagy biztos benne, mik azok a témák  vagy gyakran előforduló kérdések, amik érkeznek hozzád nézd meg a beérkező leveleket és valószínű, hogy kirajzolódik egy minta, gyakori kérdések, témák tekintetében. Ha megvan, hogy mik ezek a témák, sorold őket kategóriába és akár külön mappát is készíthetsz ezeknek a ‘’válasz emaileknek’’, ezzel rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg!  Az alábbi kategóriákban készíthetsz leveleket, például: Köszöntő email, termékleírás email, stb.

 

Tipp NR.10  És végül, de nem utolsó sorban, ellenőrizd időnként és értékeld önmagad, tartsd számon honnan hova jutottál, és kövesd figyelemmel az eredményeidet is! Erre egy nagyon jó megoldás a Tudatos Tervező , amelyet minden nap tudsz használni, és segít nyomon követni az eseményeket, céljaidat, terveidet és azoknak alakulását. Ha most megrendeled akkor kuponkóddal féláron juthatsz hozzá! Kuponkód: UJRATERVEZES50   

 

A siker titka a tudatosság, és a tudatos tervezés és folyamatos újraértékelés. Felépíteni egy mentális folyamatot ami szervezett és rendszerezett, időbe telik, nem egy egyszerű gomblenyomással történik. Az első lépés az hogy, leüljünk és átgondoljuk mik azok a dolgok amin szeretnénk szervezetteben haladni, és megválaszoljuk magunknak azt is hogy mi az oka, hogy ez nem megy. A Tudatos Tervező segít ebben is, hogy minden hónapban áttekintést ad arról, amit elértünk és ami még előttünk áll, így folyamatosan tudjuk követni milyen mértékben haladunk a célunk felé. Nem utolsósorban a szervezettség és a módszere segít, hogy az éves céljaidat akár 6 hónap alatt is elérd.

 

Cikkek és videók listája:

 

Könyvajánló:

 

Zene hallgatás munka közben:

 

Jegyzetelés, rendszerezés a munkában: 

Ha szeretnéd olvasni az Életmód Magazinunkat, akkor iratkozz fel a hírlevelemre, töltsd le az ingyenes meditációkat!

Remélem segített az írásom. 🙂

 

Szeretettel,

Klári

 

kérdezz-felelek

Szakértő válaszol a témában
Vendég: Kocsis Ferenc Árpád – A Biztosító Magazin tulajdonosa és főszerkesztője

Klári: Miért váltottál munkát, miért lettél vállalkozó?

Ferenc: – Egy multinacionális cégnél – annak méretéből fakadóan – törvényszerű, hogy megjelenik a bürokrácia. Ha egy multi nagyon nagyra nő, akkor az akár hátrányt is jelenthet a hatékonyság területén. Tíz évig dolgoztam multi környezetben, de kimondottan olyan érzésem volt mintha egy hatalmas szocialista vállalatnál lennék egy homokszem a gépezetben. Mintha visszatekerték volna az időt és újra 1970-et írnánk, az emberek olyanok voltak mint a lassított felvétel, miközben nem lehetett látni, hogy a vállalatnak – és a munkámnak – hol van az eleje és a vége. Kevesen adtak bele mindent a munkájukba, rengeteg idő ment el a büfé látogatásokra, sokan jöttek későn és léptek le korán. Leginkább az zavart, hogy szinte kivétel nélkül minden kollégámnak volt (Vagy kellett – ki tudja?) valamiféle „másodállást” vállalni, hogy a mély beteljesülését megtalálja. A nyolc órás munkavégzésért pénzt természetesen adtak, de járt mellé minden hónapban egy változtatható összetételű stressz csomag is „ajándékba”. Emellett, amin dolgoztunk az egyrészt nem került a tulajdonunkba, másrészt sok munkának az értelme is megkérdőjelezhető volt. Hosszú távon nem tudtam eladni magamnak, hogy jó helyen vagyok.

Klári: Milyen nehézségekkel találkoztál amikor váltottál?

Ferenc: – Az „idegesítőnek vélt” irodai munka után kiderült, hogy alkalmazottként a korábbi munkáltatóm egy csomó feladatot persze levett a vállamról – hogy jobban menjen a „nagy semmittevés”. Vállalkozóként eleinte így nem tudtam kizárólag a szakmai feladatokra koncentrálni: egyszerre „önmagam adminisztrátortává” kellett váljak. Habár nem mindent személyesen én csinálok, de valahol mégis az én felelősségem, hogy be legyenek küldve az adóbevallások, rendbe legyen a számlázás, be legyen fizetve az adó stb. Egy alkalmazottnak ezekkel mind nem kell foglalkoznia és csak viszi az értékes időt, amit a szakmai munkára lehetne fordítani.

Klári: Ha tehetnéd, csinálnál e bármit másképp ha visszamehetnél az időben?

Ferenc: – Mindenképp előbb lennék vállalkozó és rendesebben felkészülnék a váltásra. Úgy ne legyen vállalkozó senki se, ha az érzelmi élete nincs rendben. Vállalkozónak lenni – nem csak szakmai és adminisztratív – de komoly mentális kihívás is. Ha egy szakítás után vagyunk, akkor nem jó az időzítés. Ha épp meghalt egy családtagunk, akkor se ugorjunk fejest egy vállalkozásba. Ne vállalkozzunk költözködés közepén vagy ha épp gyerek születik. Ha betegek vagyunk gyógyuljunk ki a bajunkból. A vállalkozás – főleg az első időkben – teljes embert kíván. Adjuk meg neki a tiszteletet.

Klári: Hogyan osztod be az idődet, milyen tippjeid vannak erre?

Ferenc: – Ez nehéz. Szerintem úgy kell viselkedni, mintha még mindig alkalmazott lenne az ember. Reggel oda kell ülni a számítógéphez – vagy kinek-kinek mi a szakmája – és dolgozni kell, délben ebédszünet, délután meg le kell tenni a lantot. Ez egyszerű, de néha nagyon nehéz betartani. A legjobb, ha nem vagyunk egyedül, a magányos vállalkozás sokkal nehezebb, mintha valakivel együtt csináljuk a „bizniszt” – már csak a szinergiák miatt is. Csináljuk párban a vállalkozást! Legyen mellettünk valaki, aki „pushol”, amikor kell és fordítva. Nem leszünk mindig a toppon és ezt jó, ha előre tudjuk. Osszuk fel a napunkat szakaszokra és előre határozzuk meg mikor mit fogunk csinálni.

Klári: Hogy néz ki a napi rutinod?

Ferenc: – Próbálom követni a nyolcórás „képzelt” irodai munkarendet. Ha tehetem persze felkelek korábban is és igyekszem nem visszaaludni. Előfordul, hogy el kell menjek ügyfelekhez, akkor előtte-utána útközben még lehet, hogy beugrom egy kávézóba és dolgozom pár órát a notebookomon. Igyekszem hatékonyan tölteni a napom. De ezért ez lazább, mint alkalmazottnak lenni és bürokratikus hülyeségeket csinálni.

Klári: A munkád nagyon kreatív, honnan merítesz folyamatosan inspirációt?

Ferenc: – Az inspiráció a szépségből fakad, szerintem főleg a harmóniából. Igyekszem szép helyeken tölteni az időmet, otthon pedig szép dolgokkal körülvenni magam. A környezetünk jelentős mértékben hat a gondolatainkra és a kedély állapotunkra. Erre figyelni kell: nem mindegy tehát, hogy milyen emberekkel vesszük körbe magunkat, nem mindegy hol töltjük el az időnket. Sok inspirációt lehet meríteni sikeres emberekkel folytatott kávézások és ebédelések során, mivel, ha valaki szenvedéllyel mesél a munkájáról az könnyen átragad rám is. Ez egy ilyen dolog. Nem szégyen továbbá férfiként, ha az ember tart otthonában virágokat. A virágok jó hatással vannak a lélekre. Én az asztalomon is tartok néhány kaspót, de ne feledjük: ezeket locsolni is kell ám.

Klári: Van e olyan hobbid amit a munkád mellett tudsz csinálni?

Ferenc: – Röviden? Nincs. Sosem nyertem ezüst, meg arany érmeket. Nincsenek trófeáim otthon a szekrény tetején. Nem vagyok sem világ, sem olimpiai bajnok semmiben, de azt hiszem elértem azt, amiről annyit lehet olvasni az Interneten és más fórumokon: „Legyen a hobbid a munkád” – a csapból is ez folyik. Jelentem azt hiszem, hogy ez nekem sikerült, én ezt elértem. Tapsot kérek.

Klári: Hogyan tudod a munka és magánélet egyensúlyát megteremteni?

Ferenc: – Mivel a munka és a hobby ugyanaz, e kettő között nincs konfliktus. Nem nősültem meg, így eddig legalább is – nem kellett kompromisszumot kötni. De lesz ez még így se, remélem a feleségem is vállalkozó lesz, akkor bizonyára fél szavakból is megértjük majd egymást.

Klári: Milyen tanácsot adnál annak, aki most tervezi, hogy vállalkozó lesz?

Ferenc: – Szerintem olyan, hogy „vállalkozó” nincs is: a vállalkozó ugyanis nem szakma, hanem valamiféle „jogi formája” a munkabér kifizetésének az én olvasatomban. A szakmán van a hangsúly, amit választunk, ami az életünkben hivatássá érhet abban az esetben, ha kiválóan csináljuk. Aki a kiválóságra törekszik munkája során naponta kerülhet flow állapotba, aminek eredménye valódi és mély boldogság. Természetesen alkalmazottként is lehet valaki boldog, amennyiben a hivatásának tud élni és az adott szakmában a legoptimálisabb foglalkoztatási forma egy nyolc órás munkaviszony. Mielőtt, tehát megfutnánk a szokásos köröket – gondolok itt az üzleti tervre, a pénzügyi számításokra, a befektetők keresésére stb. – javaslom, hogy mélyedjünk el magunkban. Vállalkozónak lenni – klasszikus értelemben – olyan, mint egy utazás, de felfoghatjuk küldetésnek is. A világban rengeteg átlagos dolog van, teremtsünk valami átlagon felülit, ha már a vállalkozók leszünk! Amit csinálunk, azaz amilyen szakmát választunk, idővel a személyes márkánkká, az imázsunk részévé is válik! Előbb utóbb mindenkinek kialakul a fejében valamiféle vélemény rólunk, akár akarjuk, akár nem. Mi annyit tehetünk, hogy tudatosan törekszünk arra, hogy a
rólunk kialakult vélemény pozitív legyen, de ehhez kiváló munkát kell végezni. Ha ezt megemésztettük – és még nem aludtunk el – akkor már mehetünk is a Kormányablakba a papírokat intézni.

Klári: Miben segítettek eddig Neked a programjaim? 🙂

Ferenc: – Békét találtam bennük.

link ajánló

 

NR.1 # Alkalmazottból Vállalkozó 

https://alkalmazottbolvallalkozo.hu/

NR.2 # Dallos Zoltán mentor program

https://dalloszoltan.hu/mentoralas/

NR.3 # Dallos Zoltán inspiráció hírlevél

https://dalloszoltan.hu/hello-hetfo/

 

Zene munka közben

NR.1 # SPOTIFY- zenehallgatás munka közben 

https://accounts.spotify.com/en/login

NR.2 # Relaxációs zene munkához

https://www.youtube.com/watch?v=Y-JQ-RCyPpQ

Könyv és cikk ajánló

NR.1 # CIKK – A pomodoro technika

https://forbes.hu/legyel-jobb/halogatos-tipus-vagy-nehezen-koncentralsz-erdekelni-fog-a-pomodoro-technika/

NR.2 # KÖNYV – Tudatos Tervező

https://www.tudatostervezo.hu/

NR.3 # KÖNYV –  A négy órás munkahét- Tim Ferris

https://bookline.hu/product/home.action_v=Timothy_Ferris_4_oras_munkahet&type=22&id=62943&gclid=EAIaIQobChMI4vu3ltOF6gIViw8YCh3mbQ_2EAAYAyAAEgKPPvD_BwE

 

NR.4 # KÖNYV –  Marie Kondo – A térrendezés művészete

https://www.libri.hu/szerzok/marie_kondo.html

 

Rövid videó ajánló:

NR.1 # A minimalizmusról

https://www.youtube.com/watch?v=GgBpyNsS-jU&feature=emb_logo

Jegyzetelés, rendszerezés a munkában

 

NR.1 # Miért jó a postit?

https://hvg.hu/tudomany/20161020_post_it_cetli_bongeszoben_note_anywhere_jegyzeteles_to_do_tennivalo_feladat_chrome_bovitmeny

NR.2 # Google naptár alklamazás 

https://www.google.com/intl/hu/calendar/about/

NR.3 # One note alkalmazás

 https://www.onenote.com/signin?wdorigin=ondc

 

NR.4 # Evernote alkalmazás

https://evernote.com/

 

NR.5 # Trello alkalmazás

 

https://trello.com/