Barion Pixel Szeptemberi Online Magazin – Egységben Élni Online Kurzusok by Gálik Klára

Szeptemberi Online Magazin

életmód magazin 

Kedves Barátom!

Az Egységben Élni Online Magazin minden hónap 15-én újabb számmal jelenik meg. Ez a magazin azért jött létre, hogy még több hasznos információt, segítséget nyújtsak Neked a tudatos, egészséges és boldog élet megteremtéséhez. Minden kiadás tartalmaz egy videós interjút vagy podcast-ot egy szakértővel, egy rövid írásbeli kérdezz-feleleket egy másik szakértővel az adott témában, egy blogszerű írást tőlem, illetve hasznos link-, cikk- és könyvajánlókat

Remélem hozzájárulunk ezzel is a szebb mindennapjaidhoz.

Szeretettel,
Klári

magazin  interjú 

Szeretettel ajánlom a zene kedvelők figyelmébe Ferenc együttesének albumát A Garland Band  előadásában. A vele készített interjúban megtudhattok többet művészi és spirituális útjáról és a zenével való kapcsolatáról. Szeretettel ajánlom egyik csodálatos számát, ITT tudtok belehallgatni!

A koncertekről sok visszajelzést kaptunk, miszerint zenéje gyógyító hatással van, ezért is dolgoztunk együtt a nemrég megjelent Mindfulness Meditációs Albumon, melynek zenéjéket ő álmodta és játszotta fel.  Ha szeretnél tőle CD-t megrendelni az infinityharp@gmail.com címen tudsz érdeklődni!

magazin  cikk 

 

Namaste Mindenkinek 🙂

A zene egy csodagyógyszer! Nemcsak energetizál, és megnyugtatja a lelked, de enyhíti a stresszt is és pozitívan befolyásolja a hangulatodat, jó kedvre derít! Tudományosan bizonyított tény, hogy a zene hatással van az érzelmekre, a hangulatunkra, relaxál és jótékony hatással van többféle egészségügyi problémára is, mint a magas vérnyomás, csökkenti a stresszt és az izom feszültséget a testben. A tudósok szerint a zene hallgatása vagy játszása valamilyen hangszeren lassítja az öregedési folyamatot, és frissen tartja agyunk ideális működését. Kutatások kimutatták továbbá, hogy a zene csökkenti a szorongást, javítja az alvás minőségét épen tartja a mentális jóllétünket és memóriánkat is.

Zenét hallgatnak az orvosok amikor operálnak, a festők amikor festenek, mert segít relaxálni és fókuszálni.

A zene jótékony
hatása a lélekre 

Ismerkedj meg Te is a zene jótékony hatásaival:

Csökkentsd a stresszt, és DOBD FEL a napodat kedvenc zenéddel!  

  

Tipp NR. 1: Zenei albumok készítése a kedvenc előadóidtól!

Te mikor szeretsz leginkább zenét hallgatni? Utazás, tanulás, vagy takarítás közben? Gyűjts össze olyan zenéket amiket szeretsz és válogasd őket külön albumokra, más- más hangulatok megteremtésére. Hallgasd a kedvenc zenéidet amikor kedved tartja, és dobd fel a napod a kedvenc zenéiddel, hogy jól induljon a napod! Készíts különböző zenei albumokat a  Spotify– on és fedezz fel új zenéket, a kedvenc előadóidtól a  Soundcloud – on. 

Tipp NR.2: Tanulj meg egy hangszeren játszani vagy fejleszd meglévő tudásod! 

Sosem késő elkezdeni! Mindig is szerettél volna zongorán vagy gitáron játszani? Akkor az itt az idő, hogy elkezd, vagy folytasd a zenélést! Nem szükséges különórákra menned, hogy megtanulj ezeken a hangszereken játszani, az interneten számos olyan zenei programot találhatsz, ahol online videókról tanulhatsz otthon kényelmesen. Döntsd el milyen zenét, hangszert szeretnél tanulni, majd rendszerezd azokat a számokat amiket szeretnél eljátszani, és keresd meg a youtube-on ezeket az oktató videókat! Légy türelmes, és próbálj lassan megtanulni egy -egy dalt, először lassabb tempóban ehhez segítségedre lehetnek a következő zenei app-ek: LOOP2 learn (angol nyelvű) Simple piano  (angol nyelvű) Ultimate guitar (angol nyelvű) Bongos  (angol nyelvű) .

Tipp NR.3: A zene segít, hogy jól aludj!

A nemrég megjelent Mindfulness Meditációk Mindennapra Album gyönyörű aláfestő zenéit, Honyecz Ferenc zenész álmodta meg. Ha szeretnéd megvásárolni a The Garland Band csodálatos zenéjét,  ITT elérheted az albumát megvásárlásra! A zene és a meditáció együttese teljes relaxációt és pihenést bíztosít minden alkalommal. Ahhoz, hogy tökéletesen kipihend magad, szeretettel ajánlom a Bevezetés a Nyugodt éjszakák Meditációkhoz programot, mely három csodálatos meditációt tartalmaz, egyenként 30 perces lazító relaxációt, ami segíti a nyugodt éjszakai alvásodat! A teljes relaxáció meditáció segít, hogy ellazulj, bármikor úgy érzed kimerült, és stresszes vagy. Az édes álom meditációt ajánlott elalvás előtt elvégezni, hogy segítse a teljes kikapcsolódást és pihenést. Az édes álom plusz meditáció hatásos lehet egy hosszú nap után, mikor nehezen tudunk megnyugodni elalvás előtt, ez segíthet csökkenteni az izmokban felgyülemlett feszültséget, hogy alvás közben teljesen ki tudjunk kapcsolni. Dr. Arlene K. Ungera könyvét ajánlom, ha szeretnél több mindfulness gyakorlatot megismerni ami segíti a nyugodt éjszakai pihenést. Ha szeretnéd először ingyenesen is kipróbálhatod a meditációkat KATTINTS IDE!

Tipp NR.4: Légy tudatos, abban hogy MIT HALLGATSZ minden nap!

A tudatos életmódhoz tartozik az is, hogy milyen hallott információkat engedünk be tudatosan az életterünkbe. A mai világban ezrével árasztanak el minket a digitális információk, ezért fontos, hogy megszűrd azt, ami hozzád érkezik. Ha rádiót hallgatsz, figyeld meg, hogy kedvenc zenéid mellett mennyi reklámot és milyen híreket közölnek. Nemrég olvastam a könyvét Cal Newportnak a digitális minimalizmusról (angol nyelvű), és megismertem rengeteg hasznos információt, és új dolgokat tanultam ahhoz, hogyan tudom a fókuszt erősíteni azzal, ha meghatározom, hogy mit hallgatok nap mint nap. Íme egy rövid videó a youtubeon a digitális minimalizmus témájában: Így élj egyszerűbb életet online

Tipp NR.5: A zene csökkenti a depresszió kialakulását és a stressz hatását!

Megfigyelted már, hogy ha nyugodt, lassú tempójú zenét hallgatsz, akkor Te is megnyugszol? A zene számos jótékony hatása mellett, befolyásolja a szervezetünk egészség megőrzését is, ennek a tudománya a zeneterápia, ami egyre jobban ismert és használt módszer felnőttek és gyerekek gyógyításában is egyaránt. Augusztusi Életmód magazin egyik meghívott vendége Kassai Réka, aki a Hangvarázs oktatójaként osztotta meg tapasztalatait a zeneterápia módszeréről és annak hatásáról. Még nem olvastad a cikket? Akkor irány az interjú! ide majd belinkelni az interjút

Ha érdekel ez a téma, akkor ajánlom a következő cikkeket: a National Geographicról Mire jó a zeneterápia?  és itt olvashatsz arról, hogy a zene hallgatás hogyan csökkenti a stresszt

Rakj össze egy egyéni zenei listát nyugtató zenékkel, és hamarosan észreveheted a stressz jelentős csökkenését a mindennapjaidban! Ha szeretnél relaxáló meditációkat hallgatni stressz, szorongás, félelem vagy pánik ellen, akkor kattints a Stresszmentes Mindennapok Programhoz a Mindfulness Meditációk Mindennapra albumról! Kellemes pihenést kívánok Neked!

kérdezz-felelek

 Szakértő válaszol a témában
Vendég: Kassai Réka – Hangvarázs zeneterápia

Klári: Hogy esett a választásod a zeneterápiára, hogyan lett ez a hivatásod? 

Réka: – A zene mindig központi szerepet játszott az életemben. Édesapám zenész volt, így nagyon hamar szoros kapcsolatba kerültem a klasszikus és a jazz zenével. Egészen kisgyermek voltam, amikor megtapasztalhattam a zene erejét, hogy milyen mély érzéseket tud kiváltani belőlem, hogy a különböző dallamok hogyan formálják a hangulatomat. Később, mikor elkezdtem hangszereken tanulni egyértelművé vált, a zenével szeretnék foglalkozni. Zenei tanulmányaim befejezése után érdeklődésem egyre inkább a zene gyógyító, személyiség formáló hatása felé kezdett fordulni, így kerültem kapcsolatba a zeneterápiával, amely egy egészen új szemléletet hozott mind a zenetanítás, mind a zenei előadások tekintetében. 

Nem kellett sokáig keresnem, hogy zeneterapeutaként milyen területtel szeretnék majd dolgozni. 

A véletlen által (ha létezik ilyen) kaptam egy esetet, ahol egy 3 éves autista kisfiúval kezdtem el foglalkozni, majd együtt dolgozhattam egy dadogó kisfiúval, ezt követően egy súlyosan szorongó gyermekkel, és egyre több hasonló, és egyre változatosabb esetek jöttek az életembe. Velük és általuk csodálkozhattam rá újra, és újra, hogy milyen csodákat és hatalmas eredményeket érhetünk a zeneterápia segítségével. 

A zeneterápia zenetanárként is teljesen átformálta a szemléletem, el kellett engednem a rögzült mintákat, mint a hogy kell gyakorolni, hogy kell tanítani, mikor, hány évesen kell elkezdeni zenét tanulni, milyen elvárásoknak kell megfelelni.  Az elsődleges cél az lett, hogy a zenetanulás, és a zene mindenki számára elérhetővé váljon, ne legyen akadálya, hogy fiatal, idős, beteg, sérült, tehetséges vagy sem. A zeneterápiás elemek, technikák segítségével olyan módszert sikerült kidolgozni, ahol ez valóra is válhatott. Megtapasztalni azt a csodát, hogy valaki 82 évesen kezd el nálam zenét tanulni, és látni, hogy egy gyermekdal könnyeket csal a szemébe, mert egy gyerekkori vágyat teljesíteni, szavakba nem önthető boldogság számomra is.

Az elmúlt években nagyon fontosnak éreztem, hogy folyamatosan fejlesszem magam, hogy új technikákkal bővítsem a tudásom, olyan csoda módszerekkel, mint a meseterápia, vagy az OH-kártyák.  A lelkesedésem töretlen, mindig nagyon várom az új kihívásokat, így most nagy izgalommal várom a pár hét múlva induló mentálhigiénés képzést is a Semmelweis Egyetemen.

Klári: Milyen gyerekekkel foglalkozol, kinek ajánlanád leginkább a zeneterápiát?

Réka: – A zeneterápia minden életkorban hatékony segítséget tud nyújtani, szinte minden korosztállyal foglalkoztam már. Gyerekeknek leginkább egyéni zeneterápiát tartok. Sokféle problémával és állapottal találkozom a munkám során, autizmus spektrum zavar, magatartási zavar, cerebrális parézis, hiperaktivitás, szorongásos problémák, de nagyon gyakori a beszédindítás megsegítése, kreativitásfejlesztés, koncentráció javítás.  A zeneterápia nagy segítség lehet azok számára, akik nehezen tudják szavakkal kifejezni önmagukat, problémát okoz számukra megfogalmazni, hogy mi bántja őket, esetleg nehezen kapcsolódnak másokhoz, de bárkinek ajánlom, aki a zeneterápián, művészeten keresztül fejlesztené önismeretét, kreativitását.

Klári: Miben tud a zeneterápia módszere segíteni?

Réka:- A zeneterápia különböző formáit az orvostudomány számos területén alkalmazzák: gyógypedagógiában, megelőzésként, pszichiátriában, geriátriában, mentálhigiénés prevencióban, rehabilitációban.  Az általános pedagógiában is nagyon hasznosak: segíti a beilleszkedést iskolai közösségekbe. 

A zeneterápia elősegíti a kommunikációt, kifejezést. Terápiás hatást gyakorol fizikai, emocionális, mentális, szociális és kognitív szinteken. Segít feltérképezni és helyreállítani az egyén sérült funkcióit. 

Klári: Mi a zeneterápia?

Réka: – A zeneterápia olyan gyakorlatorientált tudományág, mely szoros kapcsolatban áll a pszichológiával, a zene tudománnyal, a pedagógiával. A zeneterápiás módszerek különböző pszichoterápiás iskolákkal (mélylélektan, viselkedés-lélektan stb.) állnak kapcsolatban.

A zenét és a zene elemeit (hang, ritmus, dallam, harmónia) egy tervezett folyamatban használjuk. A zene számunkra eszköz és nem végcél, a terápiás működésben ez annyit jelent, hogy inkább a folyamatot tekintjük elsődlegesnek, mintsem a produktumot.

A zeneterápia a tudat, az érzelmek, a lélek oldaláról közelíti meg a problémát. Nonverbális terápia, tehát megszűnik a beszéd és a szavak jelentősége, ez nagy segítséget nyújthat azoknak az egyéneknek, akiknek értelmi, vagy kommunikációs készségük sérült. Nem szükséges hozzá zenei előképzettség, sem hangszeres tudás. A zeneterápia segítségével lehetőség nyílik a probléma megoldására, személyiség, és kreativitásfejlesztésre, önfeltárásra korosztálytól függetlenül. 

Módszerét tekintve a zeneterápia megvalósulhat egyéni vagy csoportos, receptív, aktív vagy komplex, integratív formában.

Klári: Milyen tapasztalatod van a mai gyerekekkel, hogyan reagálnak a zeneterápiára?

Réka:- A gyerekek mindig nagyon nyitottak, lelkesek. Nagyon szeretik a hangokat, dallamokat, a hangszerek, és saját hangjuk kreatív használatát. Élvezik, hogy szabadon kifejezhetik magukat, érzéseiket, akár haragjukat is a hangok segítségével. Megszűnik a beszéd jelentősége. Megesik persze, hogy kicsit félénkebbek, de ilyenkor a kutyusom, Lizi segít nekem, jelenlétével gyorsan oldja a gyerekekben lévő gátlásokat. Gyakran vele indulnak vagy záródnak a terápiás foglalkozások.

Klári: Hogyan kell elképzelni egy zeneterápiás alkalmat, hogyan gyógyítasz?

 

Réka:- Az első terápiát megelőzi egy terápiás interjú, ahol átbeszéljük, hogy miben várnak segítséget, mit várnak a módszertől, megbeszéljük a kereteket, célokat, elvárásokat, rögzítjük találkozások időpontjait. A terápiás cél pedig mindig attól függ, hogy mi a probléma. Más zeneterápiás technikákat használok egy szorongó kliensnél, és más módszereket egy hiperaktív gyereknél.

Elmesélek egy olyan terápiát, ahol egy autista fiúval dolgozunk együtt, nevezzük Péternek. 

Péternél a kommunikációval, kapcsolódással vannak feladatok. Az első hetekben szinte meg sem szólalt a terápiák alatt, csak a hangszerek segítségével kommunikáltunk. A keret különösen fontos, hiszen ez biztonságot is nyújt számukra, így minden alkalom pontosan ugyanúgy kezdődik, és zárul. Pétert mindig Lizivel fogadjuk, és szinte az első pillanattól énekelve beszélek hozzá, majd leülünk a zongorához. Mindenkinek írok egy személyéhez szóló üdvözlő dalt, amit néhány találkozó alatt megtanulunk, és ezzel a dallal indul a terápia. Ezután általában a zongoránál maradunk kicsit és „beszélgetünk” a billentyűk segítségével. Ezzel a játékkal már elindul kettőnk között a kommunikáció, mesél nekem a hangok, ritmusok segítségével, én pedig reagálok rá, ezt átvezetem egy közös zenélésben, amolyan négykezes improvizációba, ahol már igazi együtt zenélés történik, egymásra hangolódás, amelyben már megélheti a kapcsolódást, egymásra figyelést és a harmóniát. Ezt követően előkerülnek az egyszerű ütőhangszerek, dobok, csörgők, néhány dallamhangszer.

A terápiás célt szem előtt tartva, arra törekszem, hogy kezdje el a hangját is használni, ezért olyan dalokkal dolgozom, amelyeket biztosan ismer, szeret. Különböző módokon emlékeztetem őt a dalokra, először csak a ritmusát dobolom el, majd eljátszom neki zongorán, fuvolán, aztán elkezdem a saját hangom hozzáadni, végül szöveggel éneklem, ennél a pontnál már rendszerint ő is bekapcsolódik az énekbe, eleinte csak egy-egy hanggal, vagy szóval, de ez alkalomról-alkalomra változik, egy idő után már egész dalokat éneklünk végig együtt. Ezt mindig csodának élem meg, mert annyira gyönyörű folyamat. 

A foglalkozások során a mozgás is megjelenik, testtudatosító mondókák, mesék, melyeket ének beszéddel mesélek, képekkel illusztrálok számára.

Az alkalmakat pedig Lizivel és Péter kedvenc dalával zárjuk.

Klári: Ajánlanál könyveket és zenéket gyerekeknek és felnőtteknek részére, amit érdemes olvasni és hallgatni a témában?

Réka:- Zenehallgatásra nagyon ritkán szoktunk ajánlani bármit is, mert mindenkinek a saját zenei ízlése a meghatározó, hiszen mindenki számára más a nyugtató, képzeletet beindító, vagy az energiákat mozgósító zenemű.

Néhány ajánlott zenemű azoknak, akik szeretik a klasszikus zenét.

Stressz oldására

Wolfgang Amadeus Mozart: Fuvola –és hárfaverseny

Claude Debussy: Egy faun délutánja

Szorongás oldására

Liszt Ferenc: Szerelmi álmok

George Gershwin: Rhapsody in blue

Alvászavarok esetén

Johann Sebastian Bach: 1.és 2. F-dúr Brandenburgi verseny

Kodály Zoltán: Esti dal

Fájdalmak esetén

Johann Sebastian Bach: 4.Brandenburgi verseny, Hegedűszonáták

Liszt Ferenc: Magyar Rapszódia

Könyvek zeneterápiás témában:

Oliver Sacks: Zene Bolondok

Elizabeth Hellmuth Margulis: A zene pszichológiája

Harmat László- Tardy József: A Gyógyító zene

Joseph J. Moreno: Belső zenéd dallama

Klári: Mesélnél a saját spirituális utadról?

Réka:- Erről nagyon ritkán beszélek, igazából kevesen tudják rólam, hogy a spiritualitás mennyire fontos része az életemnek. Élesen el is elválasztom a munkámtól, ez mindig rólam szólt, ez az én saját terápiám.  Még tini voltam, amikor a meditációról olvastam, és azonnal ki is próbáltam. Lenyűgözött a hatása, de csak később kezdtem el komolyabban foglalkozni vele. Először az agykontrollt tanultam meg, nagyon szerettem, és a mai napig alkalmazom is. 12-13 éve pedig Pránanadi lépett az életembe, amit azóta is tanulok, és napi szinten alkalmazok, és ehhez csatlakozott pár éve a Deeksha, amit mindig csodának élek meg.

Klári: Évek óta jársz a programokra, hogy találtál rá, miért csatlakoztál? 

Réka:- Gálik Klárival már régóta ismerjük egymást, kíváncsiságból mentem el sok éve az egyik programjára, és annyira megtetszett, hogy azóta is, amikor csak időm engedi, részt veszek a programokon. A Pránanadi is életem része maradt, úgy érzem, hogy a két módszer nagyon jól elfér egymás mellett. Klári, nagyon hitelesen és tiszta szívvel adja át az Indiából hozott tudását. Minden program után, amin részt veszek csodákat élek meg. Tudatosabbá teszi, megtisztítja, szebbé varázsolja a kapcsolataimat, az életemet.

Klári: Számodra mit adott a Kapcsolatok Programsorozat?  

Réka:- Az első Kapcsolat Programsorozat utána kicserélődtem, és ezáltal a kapcsolataim is, akkoriban úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy rendet tett az életemben, nagyon élveztem a folyamatot, roppant kiegyensúlyozottá váltam, pedig előtte is azt gondoltam, hogy az vagyok. Nem sokkal utána el is elmentem a Boldog Embert Képző kurzusra, ami egy hasonlóan szép, de sokkal intenzívebb folyamatot indított el, annyira szerettem, hogy kétszer is elvégeztem. Igazából egyik napról a másikra elkezdtem tapasztalni a változást. Imádtam! Amikor csak tehetem, elmegyek Klári programjaira, mert mindig pozitív változásokat hoz az életembe.

 

link ajánló

Zenei ajánló

NR.1 # zene – Honyecz Ferenc – The Garland Band

https://thegarlandband.com/

NR.2 # Soundcloud

https://soundcloud.com/

NR.3 # Spotify

https://www.spotify.com/nl/

NR.4 # zenei applikáció 

https://www.loop2learn.com/

NR.5 # Tanulj meg zongorázni 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.joytunes.simplypiano&hl=en_US

NR.6# Tanulj meg gitározni

https://www.ultimate-guitar.com/

NR.8# Tanulj meg dobolni

https://apps.apple.com/us/app/bongos-dynamic-bongo-drums/id411722855

 

Könyv és videó ajánló

NR.1 # KÖNYV – Dr. Arlene K. Ungera 

https://www.libri.hu/konyv/dr_arlene_k_ungera.alvas.html

NR.2 # KÖNYV – Digitális Minimalizmus (angol nyelvű)

https://www.libristo.hu/hu/konyv/digital-minimalism_25297538?gclid=EAIaIQobChMI9tH7uIin6wIViN4YCh2SGw_KEAQYAiABEgIGVfD_BwE

NR.3 # VIDEO-  Élj egyszerűbb életet online!

https://www.youtube.com/watch?v=252Ff7URWrc

 

Zeneterápia

NR.1 # Hangvarázs zeneterápia

http://hangvarazs.hu/

NR.2 #  CIKK- Mire jó a zeneterápia?

https://ng.hu/tudomany/2003/09/17/mire_jo_a_zeneterapia/

NR.3 #  CIKK- A hallgatás csökenti a stresszt?

https://mindsetpszichologia.hu/zenehallgatas-a-nehezsegek-idejen-valoban-segitsegunkre-van-a-fulhallgatonk

 

Meditáció ajánló – MINDFULNESS MEDITÁCIÓK MINDENNAPRA!

Ingyenes meditáció ITT található

Teljes csomag ITT található

Bevezetés a nyugodt éjszakák meditációkhoz:

  1. Teljes relaxáció 
  2. Édes Álom
  3. Édes Álom PLusz

 Tekintsd meg   ITT  a 3 meditációt!